IMUNITA je věc, kterou je nutné doslova opečovávat a hýčkat si ji celý život.
Imunita je schopnost našeho těla odolávat škodlivým virům a bakteriím z vnějšího i vnitřního prostředí.
Až 80% fungování našeho imunitního systému je ovlivněno složením bakterií v našem střevě. Mluvíme zde o tzv. mikrobiomu, který je pro každého člověka jedinečný stejně tak jako například otisk prstu. V našich střevech se nachází triliony bakterií. Pro nás je důležité podporovat růst prospěšných bakterií.
Pokud máme kvalitní mikrobiom, tím myslím, že prospěšných bakterií máme dostatek a současně i diverzita bakterií – tedy různých druhů kmenů je bohatá, funguje náš imunitní systém funguje dokonale. Vše je v rovnováze.
Co ovlivňuje bohatství našeho mikrobiomu a tím fungování imunitního systému?
Úplně první věc, která ovlivní osídlení našich střev bakteriemi, je způsob našeho porodu. Dítě získává první mikroorganismy do svého trávicího traktu při průchodu porodními cestami.
Dále dítě získává kožní mikrobiom své matky položením na její hrudník a následují doteky a tulení se . A v neposlední řadě vývoj imunitního systému významně ovlivňuje kojení a jeho délka. Ve všech výše uvedených případech je kvalita předaných bakterií samozřejmě závislá na kvalitě mikrobiomu matky.
Co negativně ovlivňuje naši mikroflóru jsou toxické látkami a léky. Např. užívání antibiotik. V případě, že užíváte antibiotika častěji, diverzita našeho mikrobiomu se výrazně snižuje.
Další věc, která silně ovlivňuje množství prospěšných bakterií v našich střevech je strava. Čím méně kvalitní stravu s velkým přísunem cukru a prázdných kalorií společně s nedostatkem vlákniny konzumujeme, tím více podporujeme množení tzv. patogenních bakterií v našich střevech.
Jak tedy posílit náš střevní mikrobiom a tím i naši imunitu?
1. Denně konzumuj kvalitní a pestrou stravu
Kvalitní strava je ta, která není průmyslově upravovaná, je minimálně chemicky ošetřená a odráží sezónnost. Pestrá strava je taková, kdy se na našem talíři objevuje co nejširší spektrum nejrůznějších druhů obilovin, luštěnin, masa, zeleniny, ovoce a ořechů.
2. Zařaď fermentované potraviny
Fermentované neboli kvašené potraviny obsahují přirozené bakterie mléčného a octového kvašení. Tyto bakterie výborně podporují naši střevní mikroflóru, např. mléčné či vodní kefíry, kysaná zelenina tzv. pickles, kimchi, řepný kvas, kombucha. Takové potraviny by měly být na našem jídelníčku denně vždy malých dávkách.
3. Vyzkoušej tzv. zelené potraviny
Zelené potraviny jsou velmi výjimečné díky obsahu zeleného barviva – tzv. chlorofylu a měly by být pravidelnou součástí našeho jídelníčku. Zelené potraviny jsou bohaté na minerální látky a jsou silně zásadotvorné. Kdo jich konzumuje dostatečné množství, nedá ve svém těle prostor patogenním bakteriím a virům k rozvoji nemocí.
Mezi zelené potraviny řadíme, např. Chlorelu, Spirulinu, zelený ječnem. Nejdostupnější pro všechny a zcela zdarma jsou divoké byliny. Ty jsou doslova nabité nejen vitamíny, minerálními látkami, ale také chlorofylem, který bych díky jeho účinkům na zdraví nazvala životabudičem.
Doplňky stravy jako podpůrná berlička
U doplňků je stravy je nutné si uvědomit, že by měly vždy stát až za zdravou stravou a zdravým životním stylem. Bez předešlých prvních dvou bodů bude jejich fungování jen velmi omezené. Při podpoře imunity skvěle slouží tzv. medicinální houby a betaglukany. Dále vitamín D významně podporuje naši imunitu. Jedná o hormon zapojující se do mnoha funkcí těla a mj. právě i do fungování imunitního systému.
V poslední řadě lze zakoupit probiotika. Ale pozor, které kupuješ. Ne všechny jsou kvalitní a funkční, tak abys nevyhazovala zbytečně peníze oknem.
Závěrem je nutné si uvědomit, že byť je strava důležitá, nelze opominout, náš životní styl, který v případě podpory imunitního systému hraje také významnou roli. Jde o často opomíjený kvalitní a dostatečně dlouhý spánek, přiměřený pohyb, otužování a minimalizaci stresu, který se dá vyvážit častým odpočinkem, pobytem v přírodě a meditací.
Přemýšlej o tom, co doma jíte, pijete, jak žijete a pečuj o vaši imunitu. A jestli uvažuješ o tom, jak začít doma vařit zdravě, mrkni na můj kurz Vaříme dětem, kde najdeš komplexní informace i téměř 100 receptů, které tě naučím zařadit do vašeho jídelníčku. A kdyby to pro tebe bylo velké sousto, můžeš začít třeba obilnými kašemi ke snídani, které změnily život u nás doma a které tě naučím v kurzu Objev kouzlo ranních kaší.