1. modul
Obiloviny a sladidla
Tento týden se budeme věnovat obilovinám v jídelníčku dětí.
Ukážu ti obiloviny, které se opět pomalu vrací na náš stůl a dokáží krásně zpestřit jídelníček.
V praktickém videu ti nejprve ukážu různé druhy obilovin a mouk.
A na závěr si každou obilovinu představíme a naučíme se, jak s ní můžeš v kuchyni pracovat.
1. Teoretická část
1. Obiloviny ve světě zdravé výživy
2. Jak vypadají jednotlivé druhy obilovin
3. Jak vypadají jednotlivé druhy mouky
2. Praktická část – pustíme se do vaření
Jáhly
Jáhly v kuchyni
Jáhly na slano
Pohanka
Jáhlová kaše
Švestkový jáhelník
Pohanka v kuchyni
Pohankový perník
Ovesné vločky
Zapečená pohanka
Pohankový dezert
Ovesné vločky v kuchyni
Jablečné lívance
Quinoa
Ovesná kaše
Mrkvovo-ovesné placičky
Quinoa v kuchyni
Slaný koláš z quinoy ala pizza
Dezert z quinoy
Karbanátky z quinoy
3. Jak zdravě sladit a sladidla v kuchyni
Doplnění k videu: Další sladidla, které můžete využívat jsou např. PANELA (neboli rapadura), je vylisovaná šťáva z cukrové třtiny.
Svým vzhledem panela připomíná třtinový cukr. Oproti třtinovému cukru si panela zachovává všechny přítomné živiny. Proces výroby začíná drcením stébel cukrové třtiny. Následně se z nich vymačkává džus. Díky odpařování vody se vytváří hustá šťáva, která postupně tuhne v malé částečky – Panelu.
Javorový sirup se vyrábí ze šťávy tzv. cukrového javoru. Výrobci na jaře v určenou dobu napichují strom, z něhož pak vytéká šťáva. Tekutina se pak zbavuje vody. Výsledkem procesu je koncentrát – sirup.
4. Jak upéct kváskový chleba krok za krokem
Procesem kvašení se mouka stává mnohem lépe stravitelná a navíc po upečení chleba zde zůstávají tzv. postbiotika, tedy pozůstatky mikroorganimů, které krmí a podporují náš střevní mikrobiom. Celý postup od založení kvásku až po první kváskový chléb najdeš v mé KVÁSKOVÉ VÝZVĚ.

5. Materiály ke stažení

