Tereza Bicanová - specialistka na výživu dětí a zdravé stravování

1. modul

Obiloviny a sladidla

Tereza Bicanová - specialistka na výživu dětí a zdravé stravování

Tento týden se budeme věnovat obilovinám v jídelníčku dětí.
Ukážu ti obiloviny, které se opět pomalu vrací na náš stůl a dokáží krásně zpestřit jídelníček.

V praktickém videu ti nejprve ukážu různé druhy obilovin a mouk.
A na závěr si každou obilovinu představíme a naučíme se, jak s ní můžeš v kuchyni pracovat.

1. Teoretická část

1. Obiloviny ve světě zdravé výživy

2. Jak vypadají jednotlivé druhy obilovin

3. Jak vypadají jednotlivé druhy mouky

2. Praktická část – pustíme se do vaření

Jáhly

Jáhly v kuchyni

Jáhly na slano

Pohanka

Jáhlová kaše

Švestkový jáhelník

Pohanka v kuchyni

Pohankový perník

Ovesné vločky

Zapečená pohanka

Pohankový dezert

Ovesné vločky v kuchyni

Jablečné lívance

Quinoa

Ovesná kaše

Mrkvovo-ovesné placičky

Quinoa v kuchyni

Slaný koláš z quinoy ala pizza

Dezert z quinoy

Karbanátky z quinoy

3. Jak zdravě sladit a sladidla v kuchyni

Doplnění k videu: Další sladidla, které můžete využívat jsou např. PANELA (neboli rapadura), je vylisovaná šťáva z cukrové třtiny.
Svým vzhledem panela připomíná třtinový cukr. Oproti třtinovému cukru si panela zachovává všechny přítomné živiny. Proces výroby začíná drcením stébel cukrové třtiny. Následně se z nich vymačkává džus. Díky odpařování vody se vytváří hustá šťáva, která postupně tuhne v malé částečky – Panelu.

Javorový sirup se vyrábí ze šťávy tzv. cukrového javoru. Výrobci na jaře v určenou dobu napichují strom, z něhož pak vytéká šťáva. Tekutina se pak zbavuje vody. Výsledkem procesu je koncentrát – sirup.

4. Jak upéct kváskový chleba krok za krokem

Procesem kvašení se mouka stává mnohem lépe stravitelná a navíc po upečení chleba zde zůstávají tzv. postbiotika, tedy pozůstatky mikroorganimů, které krmí a podporují náš střevní mikrobiom. Celý postup od založení kvásku až po první kváskový chléb najdeš v mé KVÁSKOVÉ VÝZVĚ.

Tereza Bicanová - specialistka na výživu dětí a zdravé stravování

5. Materiály ke stažení