Jak na zdravou zmrzlinu

Zmrzliny k létu prostě patří.

Když teplota venku neúprosně stoupá a s tím samozřejmě i naše chuť na něco studeného a osvěžujícího, je pro taková horka něco víc typického než zmrzlina?

Odkud se vlastně zmrzlina vzala?

Už v antickém Řecku nebo starověkém Egyptě podávali led nebo sníh ochucený medem a šťávou z ovoce. I v Mongolsku připravovali různé ochucené nápoje z mléka, které vlivem studeného počasí často zamrzaly. Do Itálie, kolébky této pochoutky, se recept dostal od Arabů, a odsud se pak rozšířil po celé Evropě. Od poloviny 18. století se stala zmrzlina velmi oblíbenou. Tehdy se vyráběla ze žloutků šlehaných s cukrem a smetanou. Potom se přidávaly další ingredience. A to čekáme od zmrzliny i dnes, že bude ze základních surovin. Nebo ne?

Stojíš v obchodě před mrazícím boxem a nevíš si rady?

V supermarketech i u stánků se kvalitní 🍦zmrzlina mnohdy hledá jen těžko. Vyplatí se proto nepodléhat prvnímu dojmu a výběru mražené pochoutky věnovat trochu pozornosti. Nebude to ovšem lehké. Lákavé obrázky ovoce a usměvavých malovaných zvířátek slibují zdravé letní mslání pro děti. Nejvíce ale o kvalitě kupované zmrzliny napoví zákonný název. 

Co mě nejvíc na kupovaných zmrzlinách překvapilo?

😱 že v jejich složení je velký rozdíl,

😱 že se zmrzlina může vyrábět klidně z více než 20 surovin, 

😱 že ovocná zmrzlina může obsahovat více než 20 % cukru,

😱 že výrobci do zmrzlin (určených i dětem) dávají syntetická barviva způsobující alergie, poruchy pozornosti a další, 

😱 že většina zmrzlin obsahuje levné palmové tuky,

😱 že výrobci šetří i na cukru a nahrazují ho zcela nevhodným glukózo-fruktózovým sirupem,

😱 že místo kvalitní smetany a poctivého mléka někteří výrobci šetří a používají mléko sušené odtučněné.

Kopečková, točená nebo nanuk. Sorbet nebo smetanová. 

Zmrzliny kupuji nerada, i když je výběr nekonečný. Většina zmrzlin totiž obsahuje zcela nevhodné složení – počínaje nekvalitními a levnými tuky, přes glukózo-fruktózový sirupy, sušená mléka až po stabilizátory, emulgátory a nebezpečná barviva.

🍦Točená zmrzlina je velmi populární, ale nejčastěji se vyrábí jen smícháním sušeného prášku s vodou. 

🍦U balených nanuků je výběr jednodušší v tom, ze stačí kouknout na údaje na obalu. 

🍦U kopečkové a točené zmrzliny bývá riziko z hlediska hygieny.

🍦Ovocné zmrzliny vybíráme podle nejvyššího podílu ovocné složky.

🍦POZOR na polevy…často kolem čokolády ani neprojely rychlíkem a jsou plné levnějšího ztuženého tuku.

🍦Z nutričního hlediska bývají lepší zmrzliny s obsahem tvarohu nebo jogurtu.

Zmrzlina a imunita

Mnoho lidí se domnívá, že zmrzliny prostě k létu patří a to v jakémkoli věku a v jakémkoli množství.

Náš imunitní systém nemá rád náhlé ochlazení organismu a citliví jedinci to odnesou rýmou nebo dokonce angínou.

Řada lidí respektuje, že klimatizace v autě by neměla chladit více než o 5 stupňů, jinak hrozí, že onemocníme. 

Ale co udělá s naším tělem prudké ochlazení ledovou pochoutkou, když je naše tělo zahřáté na teplotu kolem 36,5°C? To buď vůbec neřešíme, nebo si to neuvědomujeme. Tělo se s takovým teplotním šokem musí doslova poprat a navíc ho rychle zahřát, takže docílíme akorát toho, že naše tělo bude potom topit ještě víc. Důležité je zmrzlinu vždy jíst velmi pomalu a co nejvíce ohřát v ústech.

Co takhle připravit domácí zdravou zmrzlinu?

Chuť na zmrzlinu však většina z nás mít bude vždycky.  A navíc si můžeme vybrat jakou zmrzlinu budeme konzumovat.

Když si chci pochutnat a nabídnout zdravé osvěžení i mým dětem, sáhnu raději po domácí zmrzlině :-). Připravit si ji totiž není nic těžkého a navíc z domácího kouzlení jsou nadšené především děti.👶👧🧒 I když je zmrzlina do určité míry „mlskou“, může být zdravá.

Proč vyrábím domácí zmrzky? Jsou totiž:

bez přidaného cukru,

✅ bez náhražek,

✅ bez nekvalitních tuků, ale s bílým nebo rostlinným jogurtem

✅ bez barviv a éček, ale s přirozeně barevným ovocem

Napadá vás, jak jednoduše a snadno vyrábět domácí zmrzlinu?

Ráda bys připravila zmrzku pro děti, která je:

👉hotová během pár vteřin,

👉bez přidaného cukru,

👉bez mléčných výrobků,

👉a dokonce se zdravými tuky?

Můžeš zrovna mrknout na jednoduchý recept na zmrzlinu, kterou jsem připravovala ve Snídani s Novou.

Bude ti na to stačit:

🍌1 banán, 🥑1 avokádo a 🫐🍓300g mražených lesních plodů.

Vše rozmixuj ve výkonném mixéru a je hotovo. 🍦

Celý recept můžeš zhlédnout na mém youtube kanále tady>> 😉

A pokud hledáš další zmrzlinovou inspiraci, mrkni na můj on-line kurz VYROB DOMÁCÍ ZMRZKU🍦, kde ti ukážu nejrůznější postupy a způsoby výroby domácích zmrzlin a ty nejluxusnější kombinace a příchutě, které u nás frčí 🤤. Více info najdeš tady>>

Mlsej s dětmi celé léto zdravě a užijte si prázdniny naplno.

Krásné léto,

Terina