Zmrzliny k létu prostě patří.
Když teplota venku neúprosně stoupá a s tím samozřejmě i naše chuť na něco studeného a osvěžujícího, je pro taková horka něco víc typického než zmrzlina?
Odkud se vlastně zmrzlina vzala?
Už v antickém Řecku nebo starověkém Egyptě podávali led nebo sníh ochucený medem a šťávou z ovoce. I v Mongolsku připravovali různé ochucené nápoje z mléka, které vlivem studeného počasí často zamrzaly. Do Itálie, kolébky této pochoutky, se recept dostal od Arabů, a odsud se pak rozšířil po celé Evropě. Od poloviny 18. století se stala zmrzlina velmi oblíbenou. Tehdy se vyráběla ze žloutků šlehaných s cukrem a smetanou. Potom se přidávaly další ingredience. A to čekáme od zmrzliny i dnes, že bude ze základních surovin. Nebo ne?
Stojíš v obchodě před mrazícím boxem a nevíš si rady?
V supermarketech i u stánků se kvalitní 🍦zmrzlina mnohdy hledá jen těžko. Vyplatí se proto nepodléhat prvnímu dojmu a výběru mražené pochoutky věnovat trochu pozornosti. Nebude to ovšem lehké. Lákavé obrázky ovoce a usměvavých malovaných zvířátek slibují zdravé letní mslání pro děti. Nejvíce ale o kvalitě kupované zmrzliny napoví zákonný název.
Co mě nejvíc na kupovaných zmrzlinách překvapilo?
😱 že v jejich složení je velký rozdíl,
😱 že se zmrzlina může vyrábět klidně z více než 20 surovin,
😱 že ovocná zmrzlina může obsahovat více než 20 % cukru,
😱 že výrobci do zmrzlin (určených i dětem) dávají syntetická barviva způsobující alergie, poruchy pozornosti a další,
😱 že většina zmrzlin obsahuje levné palmové tuky,
😱 že výrobci šetří i na cukru a nahrazují ho zcela nevhodným glukózo-fruktózovým sirupem,
😱 že místo kvalitní smetany a poctivého mléka někteří výrobci šetří a používají mléko sušené odtučněné.
Kopečková, točená nebo nanuk. Sorbet nebo smetanová.
Zmrzliny kupuji nerada, i když je výběr nekonečný. Většina zmrzlin totiž obsahuje zcela nevhodné složení – počínaje nekvalitními a levnými tuky, přes glukózo-fruktózový sirupy, sušená mléka až po stabilizátory, emulgátory a nebezpečná barviva.
🍦Točená zmrzlina je velmi populární, ale nejčastěji se vyrábí jen smícháním sušeného prášku s vodou.
🍦U balených nanuků je výběr jednodušší v tom, ze stačí kouknout na údaje na obalu.
🍦U kopečkové a točené zmrzliny bývá riziko z hlediska hygieny.
🍦Ovocné zmrzliny vybíráme podle nejvyššího podílu ovocné složky.
🍦POZOR na polevy…často kolem čokolády ani neprojely rychlíkem a jsou plné levnějšího ztuženého tuku.
🍦Z nutričního hlediska bývají lepší zmrzliny s obsahem tvarohu nebo jogurtu.
Zmrzlina a imunita
Mnoho lidí se domnívá, že zmrzliny prostě k létu patří a to v jakémkoli věku a v jakémkoli množství.
Náš imunitní systém nemá rád náhlé ochlazení organismu a citliví jedinci to odnesou rýmou nebo dokonce angínou.
Řada lidí respektuje, že klimatizace v autě by neměla chladit více než o 5 stupňů, jinak hrozí, že onemocníme.
Ale co udělá s naším tělem prudké ochlazení ledovou pochoutkou, když je naše tělo zahřáté na teplotu kolem 36,5°C? To buď vůbec neřešíme, nebo si to neuvědomujeme. Tělo se s takovým teplotním šokem musí doslova poprat a navíc ho rychle zahřát, takže docílíme akorát toho, že naše tělo bude potom topit ještě víc. Důležité je zmrzlinu vždy jíst velmi pomalu a co nejvíce ohřát v ústech.
Co takhle připravit domácí zdravou zmrzlinu?
Chuť na zmrzlinu však většina z nás mít bude vždycky. A navíc si můžeme vybrat jakou zmrzlinu budeme konzumovat.
Když si chci pochutnat a nabídnout zdravé osvěžení i mým dětem, sáhnu raději po domácí zmrzlině :-). Připravit si ji totiž není nic těžkého a navíc z domácího kouzlení jsou nadšené především děti.👶👧🧒 I když je zmrzlina do určité míry „mlskou“, může být zdravá.
Proč vyrábím domácí zmrzky? Jsou totiž:
✅ bez přidaného cukru,
✅ bez náhražek,
✅ bez nekvalitních tuků, ale s bílým nebo rostlinným jogurtem
✅ bez barviv a éček, ale s přirozeně barevným ovocem
Napadá vás, jak jednoduše a snadno vyrábět domácí zmrzlinu?
Ráda bys připravila zmrzku pro děti, která je:
👉hotová během pár vteřin,
👉bez přidaného cukru,
👉bez mléčných výrobků,
👉a dokonce se zdravými tuky?
Můžeš zrovna mrknout na jednoduchý recept na zmrzlinu, kterou jsem připravovala ve Snídani s Novou.
Bude ti na to stačit:
🍌1 banán, 🥑1 avokádo a 🫐🍓300g mražených lesních plodů.
Vše rozmixuj ve výkonném mixéru a je hotovo. 🍦
Celý recept můžeš zhlédnout na mém youtube kanále tady>> 😉
A pokud hledáš další zmrzlinovou inspiraci, mrkni na můj on-line kurz VYROB DOMÁCÍ ZMRZKU🍦, kde ti ukážu nejrůznější postupy a způsoby výroby domácích zmrzlin a ty nejluxusnější kombinace a příchutě, které u nás frčí 🤤. Více info najdeš tady>>
Mlsej s dětmi celé léto zdravě a užijte si prázdniny naplno.
Krásné léto,
Terina