Omezte tuky, aneb největší výživový omyl
Tuky provázejí naše stravování odjakživa. Do stravy tuky neodmyslitelně patří. Bohužel na začátku 20. století, nejprve z důvodu válek a poté rychlého zisku, přistoupil potravinářský průmysl k výrobě levných tuků z rostlinných olejů pomocí jejich ztužování, tzv. hydrogenace. Vznikla tak myšlenka, že živočišné tuky jsou zdraví škodlivé. Mnozí lékaři začali ztužené tuky doporučovat s tím, že pozitivně působí proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Přestože Světová zdravotnická organizace oznámila škodlivost výroby pomocí hydrogenace již v roce 1993, začíná u nás v 90. letech běžet masivní reklamní kampaň na používání rostlinných ztužených tuků namísto klasického másla či sádla.
Dnes již víme, že trans-mastné tuky způsobují nejen riziko vzniku srdečního onemocnění, ale také zvyšují hladinu „špatného“ cholesterolu, způsobují záněty v těle, vedou k nadváze či diabetu 2.typu. Škodlivost těchto tuků na zdraví uznala i EU, když od roku 2021 je stanoven maximální limit pro množství trans-mastných kyselin v potravinách. Výrobci jsou nuceni ztužené tuky minimalizovat na 2g/100g výrobku. Někteří výrobci začali používat jiný levný tuk – palmový tuk. Ten v sobě neskrývá takové zdravotní problémy pro náš organismus, ale zase přináší velkou ekologickou zátěž.
Nejvíce nekvalitních tuků najdeme v potravinách typu fast food, slané chipsy, čokoládové náhražky, ledové čokolády, čokoládové krémy, tukové polevy (dokonce i na oříškách či sušeném ovoci), v jemné pečivu jako jsou koblihy, loupáky, výrobky z listového těsta, záviny, vánočky či laciné sušenky.
Dnes získává máslo a sádlo zpět svou ztracenou slávu.
Zapomínat bychom neměli také na tuky rostlinného původu. Mezi ně patří olivový, avokádový olej, oleje z ořechů, semínek – nejkvalitnější jsou ty, které jsou lisované za studena.
Pokud jíme kvalitní tuky, není čeho se bát. Právě naopak tuk pomáhá vstřebávat živiny, vitamíny rozpustné v tucích (D,E, A, K), je základem pro tvorbu některých hormonů, je součástí buněčných membrán a zdrojem esenciálních mastných kyselin, které si jinak naše tělo neumí vyrobit.
Příroda nám nabízí tuk ve většině potravin. Mimo zeleniny a ovoce tuky najdeme v luštěninách, obilninách, oříškách a semínkách, v mléku, vejcích i v mase.
Chcete žít zdravě? Nevyhýbejte se kvalitnímu tuku.
A jak to nejjednodušeji udělat?
Víš, že trans-tuky ti mohou vzniknout i v jídle, které připravuješ doma?
Při nevhodně použitém druhu tuku či oleje a jeho přepálení ti trans-mastné kyseliny vzniknou i při přípravě zdravého jídla, které už poté bohužel tak zdravé není. Nejčastěji se toho dopouštíme při smažení a pečení.
O tom, jaký tuk se hodí na jakou kuchyňskou úpravu a kolik snese stupňů se podrobně věnuji v kurzu Moje zdravé Vánoce, kde společně pečeme zdravější druhy vánočního cukroví nejen s minimem cukru, ale právě také s ohledem na správné použití tuků.
Lahodné vaření a pečení bez obav ti přeje
Terina