2. lekce
POMAZÁNKY BEZ HRANIC
Proč nabízet dětem pomazánky a jak je snadno připravit
Tradiční pomazánky
Vajíčková pomazánka
Lososová pomazánka
LOSOSOVÁ POMAZÁNKA
80g lososa, 50g másla, 50g kysané smetany, trošku citronové šťávy, sůl, kopr/pažitka
RYBIČKOVÁ/TUŇÁKOVÁ POMAZÁNKA
1 plechovka sardinek ve vlastní šťávě, kousek cibule, 1 lžička plnotučné hořčice, 100g změklého másla, sůl, pepř
POMAZÁNKA Z MAKRELY
200g uzené makrely, 1/2 cibule, 100g pomazánkového másla nebo riccoty, 1 lžíce hořčice, trochu citronové šťávy, nadrobno nakrájené 2-3 nakládané okurky, sůl, pepř.
Luštěninové pomazánky
Čočková pomazánka
1 cibule, 150g batátu, 90g červené čočky, 200ml vody, citrónová šťáva, sůl, 2 lžíce lahůdkového droždí
Hummus
1 hrnek uvařené cizrny, 2 lžíce olivového oleje, 2 velké lžíce tahini, orestovaná 1 cibule, tamari na dochucení.
Na olivovém oleji restujeme cibuli. Přidáme do mixéru všechny suroviny a rozmixujeme na hladkou pomazánku.
Fazolová pomazánka
1 menší cibule, 1 stroužek česneku, 135g uvařených adzuki fazolí, 15g tahini pasty, 1 lžička umeocta, 1 lžíce majoránky, 1 lžíce tamari, pro chuť lze navíc přidat 1/2 lžičky medu
Pomazánka z mungo klíčků
100g mungo klíčků, 300g vody, 100g tahini, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, pár kapek citrónu na dochucení
Mungo uvaříme ve vodě, přebytečnou vodu slijeme. Necháme vychladnout. Přidáme ostatní suroviny a rozmixujeme. Na dochucení lze přidat bylinkové pesto.
Zeleninové pomazánky
Papriková pomazánka
1 upečená červená paprika, 1/2 orestované cibule, 250g polotučného tvarohu, trošku citronové šťávy, sůl. Necháme přes noc vykapat.
Dýňová pomazánka
50g předem namočených slunečnicových semínek, 150g upečené dýně, 20g tahini pasty, sůl, 1-2 lžíce vody na doředění dle potřeby.
Lze takto připravit pomazánku i z dalších druhů zeleniny jako je pečená mrkev, řepa, celer, lilek apod.
Mrkvovo-celerová
100g mrkve, 100g celeru, 100g čerstvého sýra, pár kapek citrónu, 100g kysané smetany, sůl, pepř dle chuti
Z červené řepy
1 středně velká uvařená řepa, 100g čerstvého kozího sýra typu lučina, kapka vinného octa, lze přidat vlašské ořechy, dle věku dětí dosolit
Pomazánka z červené řepy
1 středně velká uvařená řepa, 100g kozího sýra, kapka vinného octa, sůl
Tvarohovo-mrkvová
250g tvarohu, 220g najemno nastrouhané mrkve, 60g nahrubo nastrouhaných jablek, špetka soli
Nastrouháme mrkev a jablka, kdyby pustily hodně šťávy, vymačkáme (vypijeme). Smícháme s tvarohem, dochutíme mírně solí.
Ředkvičková pomazánka
100g čerstvého sýry typu lučina, 5 ředkviček (ideálně mírně seschlých, aby nebyla pomazánka řídká) nastrouhat najemno.
Pomazánku není třeba dosolovat. Pomazánka stáhne mírnou šťiplavost ředkviček.
Brokolicová pomazánka
10 kešu ořechů, 2 růžičky uvařené brokolice, 3 lžičky lahůdkového droždí, 1/4 avokáda, 1 lžička bazalkového pesta, 1 lžička tamari
Předem namočené ořechy rozmixujeme s ostatními surovinami dohladka.
Další pomazánková inspirace
Pomazánka z tofu
1 bílé tofu, 100g namočených mandlí, 1 stroužek česneku, 1 lžička umeocta, 1 lžička tamari, jarní cibulka
Kromě cibulky vše rozmixovat dohladka, dochutit a přidat nadrobno nasekanou jarní cibulku. Pro malé děti lze česnek vynechat nebo přidat pesto z medvědího česneku jen na jemnou chuť. Kdyby byla pomazánka moc hustá, lze dolít trošku vody.
Slunečnicová pomazánka
1 hrnek namočených slunečnicových semínek, 1 cibule, 1 lžíce umeocta, 15 listů bylinek (medvědí česnek, petržel, bršlice)
Cibuli orestujeme na olivovém oleji. Vše dáme do mixéru a rozmixujeme na hladkou pomazánku.
Domácí fofr paštika
2 cibule (90g), 1 stroužek česneku, játra, 2 lžičky tymiánu, rozmarýnu, 150g másla, 5g soli, pepř, lze přidat i plátky mandlí, brusinky apod.