tvarohová pomazánka

4. lekce

S.O.S. SVAČINKY

Tereza Bicanová - specialistka na výživu dětí a zdravé stravování

Svačinky jako první pomoc, když nestíháme, bys měly mít v šuplíku vždycky.

  Sušenky

Kakaové bzl sušenky

Ovesné sušenky

60g mandlí, 70g datlové pasty, 1 vejce, 175g ghí, 20g kakaa, 250g pohankové mouky, 50g rozpuštěné čokolády. Pečeme na 170°C po 13 minut.

1 menší jablko, 100g vloček, 1 lžička skořice, 30g strouhaného kokosu, 70g mandlového másla, 1/2 lžičky sody, 10g kokosového oleje, 1 lžíce medu. Pečeme na 180°C dozlatova.

Obrázkové sušenky

100g špaldové mouky celozrnné, 100g špaldové mouky hladké, 100g změklého másla, 80g datlové pasty, 1 lžíce melasy (dle chuti), Pečeme na 150°C cca 15 minut. 

 

Cizrnové sušenky

250g uvařené cizrny, 100g arašídového másla, 100g medu (pro menší děti lze dát i méně), 1 lžička kypřícího prášku, pár kapek citrónu, lze přidat nasekanou čokoládu. Pečeme na 180°C po 15 minut. 

  Tyčinky

Müsli tyčinky

125g namletých ovesných vloček, 125g drcených ovesných vloček, 100g mandlí, 100g lískových oříšků, 100g sušených meruněk, 50g rozinek, 120-150g medu. Pečeme na 165°C 20 minut. 

Ovesná tyčinka – flapjack

70g ovesných vloček, 30g kokosové mouky, 15g konopného semínka, 50g mandlového másla, 60g medu, 20g kokosového oleje. Pečeme na 165°C cca 20 minut.

Ovocné raw tyčinky

Ořechová tyčinka

100g sušených datlí / datlové pasty, 40g mletého kokosu, 5g kakaa

Meruňkové ovocné tyčinky

100g sušených datlí, 50g sušených  meruněk, 50g kešu, jedlý papír

Špaldové špalíčky do ruky

200g mrkve, 200g špaldové mouky, 100g másla, 2 lžíce medu, 2 lžičky skořice, 6g prášku do pečiva. Pečeme na 150°C dozlatova.

 

  Krekry 

Makový knäckerbr¨ot

300g špaldové celozrnné mouky, 50g mletého máku, vloček, 250g mléka, 40g ghí, 5g soli, 1/2 lžičky pepře, 3g rozmarýnu.

Pečeme na 160°C 20 minut.  

Sýrové krekry

300 gramů hladké mouky (lze je kombinovat), 150 gramů tvrdého sýra (např. cheddar nebo parmazánu), 100 gramů ghí, 1 vejce, koření dle chuti (rozmarýn, provensálské koření nebo oregano), 1/2 lžičky soli (pro menší děti lze vynechat, sýr je slaný dost), 2 lžičky kypřícího prášku

Sýr nastrouháme najemno, přidáme ostatní ingredience a uhněteme v tuhé těsto. Vyválíme na placku 2-3 mm tlustou. Přeneseme na plech a rádýlkem rozřežeme na požadované tvary (tyčinky, čtverečky, trojúhelníčky).

Pečeme na 180°C cca 15 minut.

  

  Další svačinky do zásoby

Zapečená granola

300g ovesných vloček, 100g ořechů (mandle, lískové, vlašské), 4 lžíce kokosového oleje, 4-6 lžic medu (ten nám zajistí, že se granola po upečení slepí ve větší křupavé kousky), 1 lžíce perníkového koření

Ořechy nasekáme na menší kousky, přidáme odvážené ovesné vločky. Vše zalijeme roztopeným kokosovým olejem smíchaným s medem. Přisypeme koření a vše pořádně promícháme, aby se všechny vločky jakoby obalily olejem a medem.
Poté vše přesypeme na plech s pečícím papírem a pečeme v mírné troubě cca 150°C dozlatova. Během pečení můžeme 1x promíchat. Hlídáme si hlavně ořechy, aby se nám nespálily.
Nakonec plech vyndáme a necháme granolu vychladnout, teprve po vychladnutí zatuhne v křupavou směs.
Nyní můžeme dle chuti přisypat chia semínka, kokos, konopná semínka nebo sušené ovoce (větší plody pokrájíme na menší kousíčky – já je nikdy v troubě nepeču, většinou se mi totiž vždy připálily a zhořkly).
Plníme do uzavíratelné sklenice, aby nám granola nezvlhla.

 

Recepty si stáhni v přehledném PDF a měj je vždy po ruce.